press area

High Resolution Images

youtube picasa oficial blog facebook twitter
català   english   


About

Moon 2.0

Amb l’arribada de l’home a la Lluna fa 40 anys acabava la primera etapa en l’exploració espacial marcada per l’enfrontament entre els EUA i la URSS en el marc de la guerra freda. 500 milions de persones a tot el món van veure en directe l’esdeveniment, la major audiència televisiva per una emissió en viu en aquell moment. La confrontació va donar pas a la cooperació i en l’actualitat, setze països han treballat junts en la construcció de l’Estació Espacial Internacional (ISS).

Amb 25.000 milions de dòlars de 1969 (aproximadament 135.000 milions de dòlars actuals), el desenvolupament del programa Apollo va suposar una altíssima inversió, que malauradament no va tenir continuïtat tot i els beneficis que suposa per a l’home l’exploració del nostre satèl lit.

La Lluna és un lloc avançat per a l’exploració del Sistema Solar ja que, (1) el seu camp gravitatori és un sisè del de la Terra i disposa d’oxigen suficient per fabricar combustible per a llançar sondes i missions des d’allà, i (2) constitueix una plataforma gran i estable, sense els impediments de l’atmosfera terrestre, la qual cosa permet una òptima observació astronòmica, especialment en la seva cara més allunyada on no arriben les ones de ràdio provinents de la Terra.

D’altra banda suposa una font de beneficis mediambientals amb (3) la recerca desenvolupada durant més de 30 anys per capturar energia solar, neta i abundant a l’espai, i el seu posterior ús a la Terra, a través la construcció i llançament de col.lectors espacials des la Lluna que permetria un proveïment continu a través d’ones des de la òrbita terrestre, fins i tot de nit

A més la Lluna pot suposar beneficis per a la supervivència de l’ésser humà si serveix per (4) assajar sistemes per expandir pel Sistema Solar com a mesura de preservació en cas d’un gran cataclisme a la Terra a causa de l’impacte d’un meteorit; (5) o recollir a la Lluna una biblioteca biològica, una nova Arca de Noè, per garantir la preservació de la vida més enllà de la Terra.

Finalment, la investigació espacial suposa el desenvolupament de tecnologies que reverteixen en la societat en forma d’innumerables spin-offs com el Velcro, les lluminàries LED, les plaques solars, els materials ignífugs, etc. Estudis d’agències governamentals com la NASA o l’ESA apunten que cada euro invertit en investigació espacial reverteix en 4 a 6 euros de beneficis en altres sectors econòmics.

Google Lunar X-Prize

El Google Lunar X Prize (GLXP) és una competició internacional que premia els primers equips que aconsegueixin fer arribar una missió robòtica a la Lluna amb un finançament principalment privat.

La competició està dotada amb $30 milions que estan segmentats entre un Gran Premi de $20 milions, un Segon Premi de $5 milions i $5 milions més en diversos premis especials. Per a guanyar el Gran Premi, cal que l’equip (1) aterri un vehicle finançat privadament a la superfície de la Lluna i sobrevisqui prou per completar els objectius de la missió, (2) recorri 500 metres de manera guiat i en línia recta, i (3) transmeti paquets de dades a la Terra incloent fotografies i vídeos en alta resolució en el moment de l’allunatge i després de recórrer els 500m.

Així mateix la competició defineix premis opcionals per als equips que (4) aconsegueixin recórrer 5 quilòmetres sobre la superfície lunar de manera guiada i en línia recta; (5) transmetin imatges i vídeo de restes de maquinari o petjades dels astronautes de les missions Apollo; (6) transmetin imatges i vídeo de restes de maquinari d’altres missions robòtiques americanes o russes; (7) sobrevisquin una nit lunar (14.5 dies) amb temperatures inferiors als 150 º C, o que (8) demostrin la presència d’aigua a la superfície del satèl.lit.

L’esdeveniment ha estat organitzat per la X Prize Foundation amb la col.laboració de la companyia de serveis d’Internet Google. La X-Prize Foundation és una institució que, amb el seu lema “Revolució a través de la Competició” vol ajudar a produir avenços radicals en la ciència i la tecnologia per al benefici de la humanitat.

Des que el 2001 Dennis Tito es va convertir en el primer astronauta de pagament i el 2004 Burt Rutan va construir la primera nau espacial amb finançament privat, s’ha obert una nova via en el sector espacial en què les agències nacionals compartiran protagonisme amb els nous actors del sector privat. Així ho demostren els recents moviments de l’administració americana, especialment amb el programa COTS i ILDD; aquest últim precisament dirigit per comprar dades i maquinari dels equips americans participants en el GLXP i que ha afegit $30 milions més al premi de Google.

El desenvolupament del GLXP comportarà que els equips realitzin altes inversions per dur a terme les seves missions, amb la convicció de la viabilitat comercial de l’espai i de l’exploració de la Lluna en particular.

Barcelona Moon Team

El Barcelona Moon Team (BMT) és un conglomerat d’empreses, organitzacions sense ànim de lucre i universitats que representen l’únic equip espanyol inscrit en el GLXP.

Entre els seus objectius es troben (1) el lideratge en un gran projecte espacial, ja que suposa un important projecte tractor per al sector que possibilita el lideratge de la indústria aeroespacial espanyola en tots els aspectes d’una missió espacial altament complexa. Amb això la indústria nacional es col loca en la posició de contractista principal que li brindarà nova experiència demostrada i noves capacitats que poden donar lloc a un avantatge competitiu addicional per a la indústria.

És previsible que aquest avantatge competitiu addicional permeti, en el futur, guanyar més contractes per a les nostres empreses de les fonts tradicionals de contractació.

I (2) el foment de les vocacions científico-tecnològiques i l’atracció i retenció de talent, mitjançant un extens programa de comunicació que estimularà la participació del públic en general en l’esdeveniment. D’una banda es fomentarà de les carreres científiques i tècniques entre els joves, generant nova mà d’obra especialitzada per al futur. D’altra l’atracció de talent internacional recuperarà i atraurà nous professionals i investigadors que avui treballen en països estrangers, i el més important aturarà l’èxode de professionals, joves llicenciats i doctors a altres països i regions.

Galactic Suite Moonrace

Galactic Suite Moonrace és la companyia filial de Galactic Suite que lidera l’equip. Amb la participació al GLXP, GSMR recollirà el coneixement generat en l’equip que li permetrà desenvolupar futures missions comercials o per a les administracions.

La companyia està desenvolupant una xarxa d’organitzacions, companyies i grups de recerca de les universitats amb gran experiència individual en camps molt concrets en nombroses missions de l’ESA, que permetrà aglutinar i generar nous coneixements per aquesta i futures missions.